Велики четвъртък е най-важният ден от Страстната седмица! Някои дори го

...
Велики четвъртък е най-важният ден от Страстната седмица! Някои дори го
Коментари Харесай

Велики четвъртък е - ден за пречистване!

Велики четвъртък е най-важният ден от Страстната седмица! Някои дори го назовават Чистият четвъртък, с цел да подчертаят времето за цялостно възобновяване на тялото и душата, от вътрешната страна и извън. Този ден крие доста символика.На Велики четвъртък предците ни не работели и правили доста обреди, най-важният от които е боядисването на яйцата.
Прочетете още
Първото постоянно е алено , като знак на Христовата кръв. С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а след това и на всички останали от фамилията. Това яйце се оставя настрани от другите и се подменя с миналогодишното, което до момента е стояло в къщата, с цел да носи здраве, наслада и благополучие на нейните жители. 

На Велики четвъртък Господ Исус Христос направил пасха в дома на един гражданин на Йерусалим. Преди вечерята Той умил краката на апостолите и споделил: ``Не пристигнах да послужвам, а да послужа``. После Спасителят открил св. свещенодействие Евхаристия (Причастие), като Сам причастил светите апостоли. По великата си благосклонност Господ и на нас дава опция да одобряваме Неговото същинско тяло и кръв по време на св. Литургия, та като одобрявам Христос вътре в нас, да се стремим да Го задържим посредством чистотата на сърцето си.

След като завещал новата заповед за обич към всички, Христос явил на учениците Си, че ще бъде предаден. В неразбиране учениците питали, кой ще стори това. Запитал и Иуда, и Христос му отвърнал така добродушно, че другите не разбрали. Иуда станал, излязъл и те помислили, че отива да прави покупки, тъй като той бил ковчежник. След вечерята Христос с апостолите отишъл в Гетсиманската, дето се молил до идването на предателя.

На Велики четвъртък се възобновява квасът и се замесва тестото за великденския самун. Той носи най-разнообразни названия по територията на цяла България - великденски кравай, богова пита, кошара, харман, квасник, яйченик, плетеница или кукла. Обикновено се украсява с нечетен брой червени или бели яйца и с усукано към тях тесто. Жените подготвят и по-малки великденски хлебчета, с по едно алено яйце в средата, които се дават на първия гостенин, на кумовете и на родственици.

У нас по традиция на Велики четвъртък се замесват и козунаците за празника. Козунакът е сладостен ритуален самун, който символизира тялото на Исус Христос, по този начин, както боядисаните в алено яйца - кръвта му. Обикновено козунакът се прави в кръгла форма и се украсява с плетеници, като в средата се поставя също алено яйце.

Обикновено в четвъртък вечерта се служи утренята на Велики петък, когато се четат по този начин наречените Дванадесет евангелия - т.е. дванадесетте фрагмента от Евангелието, които описват за Христовите премеждия. Чрез тях ставаме очевидци на подигравките, тъгите и кръстната гибел на Христос, посредством която Той ни изкупи. ``Ето Агнецът Божий, който одобри върху Си нашите грехове.`` И още веднъж се замисляме дали и ние не разпъваме Христос посредством нашите пристрастености и грехове.

На този ден свещенослужителите изнасят кръста от олтара, което символизира носенето му от Христос към Голгота. По време на маслосвета, всеки искащ мирянин бива помазан с елей за здраве. В този ден всеки може да си пожелаете нещо, в случай че държите в ръка пари или някаква друга полезност. А в случай че е правоверен – скоро ще му се сбъдне фантазията и желанието. Вярва се, че през тази нощ момите сънуват индивида, за който ще се омъжат, като поставят пръстена си под възглавницата.
 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР